İçeriğe geç
Anasayfa » Blog » 19 lt damacana dolum makinesi çalışma prosedürü

19 lt damacana dolum makinesi çalışma prosedürü

Reşadiye Doğal Kaynak Suyu üretim tesisleri 19 lt damacana dolum makinesi çalışma prosedürü şu şekilde işlemektedir.

12*3=36’lı damacana paletleri ile gelen boş damacanalar araçtan elektrikli trans palet yardımı ile yükleme alanına alınır. Yükleme alanında boş damacanaların, yetkili üretim personelleri tarafından gözle muayene ve koku tespitleri yapılır. Son kullanma tarihi geçmiş, eski ve görünüşü hoş olmayan damacanalar manuel olarak sistemden ayrılır, üretime izin verilmez, imha edilir.

Gözle muayene ve kontrollerin yapılan damacanalar 4 fırçalı dış yıkama sisteminde ozonlu su ile yüksek devirde döndürülerek yıkanır. Burada damacanalar mevcut dış kısımlarındaki toz, yağ v.s. gibi kaba kirlerden arındırılır. Dış yıkama ünitesinden çıkan damacanalar ilk olarak iç ve dış yıkama makinesine alınır. Bu yıkama makinesinde 6 adet iç yıkama noktası, 2 adet iç durulama noktası ve 8 adet dış yıkama noktası mevcuttur.

Öncelikle damacanaların iç-dış yıkama ve durulanması birinci istasyonda yapılır. Buradan çıkan sular sistemde kapalı devre dönmez, direkt tahliye sistemine gönderilir. Bunu takiben damacanalar 55°≤ + ≥75° sıcaklıktaki otomatik dozlanan deterjanlı sıcak su havuzunda, yüksek basınçlı fıskiyeler aracılığı ile iç ve dış yüzey kirliliğinden arındırılır. Bu havuzda otomatik olarak havuzdaki sıcaklık ve deterjan aktivitesi kontrol altında tutulur. Sistemin 55°C’nin altında düşmesi durumunda yıkama sistemi durur ve sıcaklık yükselene dek yıkama yapılmaz. Deterjan havuzunda yıkandıktan sonra damacanalar iç ve dış durulama havuzlarına gelir. Bu havuzlar 2 adet olup taşma kontrollü sistemlidir. Burada damacanaların iç ve dış kısımlarının iyice durulanması sağlanır. Bu havuzlarda bakteriyel faaliyetin oluşmaması için otomatik bakteri dezenfektan kontrol sistemi çalışır. Durulama havuzlarından çıkan damacanalar son durulama istasyonlarına alınır. Bu istasyonda damacanaların iç ve dış durulaması sağlanır.

  • 1’ci aşama sonucunda damacanalar mekanik ve fiziksel temizliği tamamlanmış olur.
  • 2’ci aşamada damacanalar iç yıkama ünitesine gönderilir.

Burada yıkama ünitesinde damacanaların yıkanması ve dezenfekte edilmesi için 16 nozullu, 3 havuzlu, 1 ön ve 1 nihai durulamalı üniteler bulunmaktadır. Damacanalar öncelikle 1birinci ön durulamadan geçer. Burada damacanaların içerisine ve dış kısmına durulama ve yıkama için gönderilen yıkama suları tahliye edilir. Bu noktadaki sular kapalı çevrime gönderilmez. Bunu takiben damacanalar otomatik konveyör sistemi ile dezenfektan havuzunda otomatik dozlama yapılarak, kontrollü bir şekilde damacanaların dezenfeksiyonu ve fiziksel ikinci temizliği sağlanır. Bu yıkama havuzundan sonra damacanalar otomatik konveyör sistemleri ile ikinci yıkama ve durulama havuzuna alınır. Bu havuzda jet nozullar 360° dönerek damacanaların iç kısımlarını temizlerler. İkinci havuzdan sonra damacanalar otomatik konveyör sistemi ile durulama havuzuna alınır. Bu havuzda damacanaların dolum öncesi son kez iç ve dış yıkamaları yapılır. Bu noktaya kadar tüm damacana yıkama sisteminde ve havuzlarda otomatik kontrollü dozlanan ozonlu su kullanılır. Bu sayede damacana yıkama sisteminde bakteriyel faaliyetin oluşmasına kesinlikle izin verilmez.

Bu sistem dolum öncesi damacanalardan alınan swap örneklerinin mikrobiyolojik kontrolü ile takip edilir. Sistem her gün sonu yıkama sisteminin depo havuzlarını boşaltır ve onaylı Anyonik ve Katyonik bazlı temizleyiciler ile temizler.

Bu sistem sayesinde damacanaların dış ve iç temizliğinden emin olunur. Bu noktadan sonra dolum öncesi damacana iç kısımlarına durulama yapılır. Bu durulamada kullanılan su, ‘ürün suyu’ yani ozonsuz doğal kaynak suyudur. İç ve dış yıkaması yapılan damacanalar pozitif basınçlı hebo-filtreli dolum odasında doldurulur. Ve kapak kapatma ünitesinden geçirilir.

Burada mantık şudur;

– temiz bir suyu,
– temiz bir kaba,
– temiz bir ortamda,
doldurur ve kapatırsan! damacana temiz kalır.

Kapakları kapatılan damacanalar, emniyet bantlama yapılan shring sisteminden geçirilir. Bu aşamadan sonra damacanalar 1: Üretim Tarihi, 2: Son Kullanma Tarihi, 3: Parti ve Seri Numaraları, basılacak barkodlama sisteminden geçirilir. Barkodlamadan çıkan 19 lt damacana su ürünleri bir kimliğe sahip olur. Ve otomatik robot sistemine konveyörler yardımı ile aktarılır. Otomatik robot sistemi 4*3=12 adet sayılarına göre damacanaları otomatik olarak paletler. Burada kesinlikle damacanalara elle müdahale yapılmaz. Palet sistemine göre hazırlanan damacanalar elektrikli transpaletler aracılığı ile stok sahasına alınır. Stok sahasında ürünlerin partilerine göre bakteriyolojik ve kimyasal analizleri yapılır. Son olarak analiz sonuçlarına göre ürünler bayilere sevk edilir.

Yukarıda anlatılan sistem sayesinde sorunsuz bir şekilde %100 emniyetli ürün üretimi yapılır.

Not:

1’ci ve 2’ci iç-dış yıkama sistemleri ile dolum sistemi, saatte 750 damacana doldurabilecek kapasitede olmasına rağmen, 550-600 damacana/saat kapasite ile çalıştırılmaktadır. Yükleme robotu ise; saatte 1200 damacana paletleme kapasitesine sahiptir.